8 Σημάδια που σας δείχνουν πως ίσως ήρθε η στιγμή για Μειωτική επέμβαση Μαστού







8  Σημάδια που σας δείχνουν πως ίσως ήρθε η στιγμή για Μειωτική επέμβαση Μαστού


     Η Μειωτική Μαστών ή γνωστή και ως Θεραπευτική Μειωτική Μαστοπλαστική αποτελεί την επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η περίσσεια λίπους, αδενικού ιστού και  δέρματος από τους μαστούς. Επιτυγχάνεται έτσι μείωση του μεγέθους του στήθους και ταυτόχρονα οι μαστοί αναπλάθονται, ανορθώνονται και αποκτούν σφριγηλότητα. 
     Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οδηγούν μια γυναίκα ώστε να αποφασίσει να υποβληθεί σε Θεραπευτική Μειωτική Μαστοπλαστική , αλλά και αρκετές παρερμηνείες σχετικά με τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις μιας τέτοιας επέμβασης. 
     Για τους λόγους αυτούς οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται εξειδικευμένους Χειρουργούς Μαστού ή Πλαστικούς χειρουργούς ώστε να λαμβάνεται η σωστή απόφαση και ποιά είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή.

     Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μέγεθος μαστού που απαιτεί την επέμβαση αλλά γενικά μεγάλοι και πολύ μεγάλοι μαστοί (γιγαντομαστία), και πτωτικοί μαστοί είναι αυτοί που συνήθως χρήζουν μιας τέτοιας επέμβασης. 
     Το 2017 στις Η.Π.Α και σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρία Χειρουργών Μαστού (American Society of Breast Surgeons, πραφματοποιήθηκαν περίπου 60.000 Μειωτικές επεμβάσεις εξαιτίας λειτουργικών συμπτωμάτων και 45.000 για αισθητικούς λόγους. 
     Υπάρχουν συνεπώς αρκετές γυναίκες που ταλαιπωρούνται  από πληθώρα συμπτωμάτων και που ίσως δεν γνωρίζουν πως η αιτία των προβλημάτων τους ίσως είναι το μέγεθος των μαστών τους. 

Ποιά είναι λοιπόν τα σημάδια εκείνα που θα πρέπει ενδεχομένως να οδηγήσουν μια γυναίκα στο χειρουργό της ;





  1. Αυλάκωση (σημάδι) των ώμων από την τιράντα του στηθόδεσμου

Αν αισθάνεστε πως όλο το βάρος των μαστών πέφτει στους ώμους σας και αυτό προκαλεί τα σημάδια στο δέρμα σας ,τότε ίσως είναι η ώρα να επισκεφθείτε το χειρουργό σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως συνυπάρχει πόνος στον αυχένα και την πλάτη και διαρκουν για αρκετό διάστημα . 











2.   Μούδιασμα και “Μυρμήγκιασμα” στα χέρια και τα δάκτυλα 

Δεν είναι ασυνήθιστο οι ασθενείς να εμφανίζουν πόνο στις αρθρώσεις και μούδιασμα στα χέρια και τα δάκτυλά τους. Όταν οι μαστοί είναι ιδιαίτερα μεγάλοι ώστε να προκαλούν ακόμα και την αλλαγή στην θέση του σώματος προς τα εμπρός, τότε ο αυχένας επηρεάζεται εξίσου με αποτέλεσμα την αντανάκλαση του πόνου στα άνω άκρα.









3.  Μειωμένη αισθητικότητα στις θηλές
Οι μεγάλοι μαστοί επηρεάζουν και την αισθητικότητα των θηλών καθώς με το “τέντομα” και το τράβηγμα προς τα κάτω  εξαιτίας του βάρους ασκείται πίεση στα νεύρα με αποτέλεσμα να χάνουν μέρος της λειτουργίας τους.








4.   Πόνος στους ώμους & Αλλαγή της στάσης του σώματος 

Το συνηθέστερο ίσως σύμπτωμα που οδηγεί τις γυναίκες με μεγάλους μαστούς στο χειρουργό τους είναι ο επίμονος , συνεχής  πόνος στους ώμους, την πλάτη ακόμα και την μέση. Οι φυσιοθεραπείες αρχικά ίσως επιφέρουν μικρά αποτελέσματα και ανακούφιση, τελικά όμως θα χρειαστεί να απευθυνθείτε στο χειρουργό σας εφόσον το πρόβλημα παραμένει και η αιτία είναι το μέγεθος του στήθους σας. Πολλές επίσης ασθενείς διαμαρτύρονται πως έχει αλλάξει η στάση του σώματός τους και πως δεν ήταν όπως πριν. Συμβουλευθείτε το γιατρό σας διότι ίσως χρειαστούν και περαιτέρω εξετάσεις και διερεύνηση της πάθησής σας.





5.   Μυκητιάσεις & Φλεγμονή 

Οι λόιμώξεις από Μύκητες (Μυκητιάσεις) είναι αρκετά συχνές σε γυναίκες με μεγάλο στήθος . Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων ιδιαίτερα στην υπομαστική πτυχή (αύλακα κάτω από το μαστό) είναι η συνεχής τριβή της περιοχής και ο πτωχός αερισμός της. 










6.   Πόνος στον Αυχένα  

Πολύ συχνό σύμπτωμα επίσης αποτελεί ο επίμονος πόνος στον αυχένα ιδιαίτερα μετά από έντονη ορθοστασία. Το μεγάλο βάρος των μαστών που μεταφέρεται στον αυχένα  και που σε αρκετές περιπτώσεις μπορει να υπερβαινει και τα 3-4 κιλά , αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στη λειτουργία του αυχένα. 







7. Ιδρώτας, ‘Ξεφλούδισμα” & Εξανθήματα κάτω από τον Μαστό


Αν υποφέρετε από επίμονα συμπτώματα όπως τα παραπάνω που προκαλούνται εξαιτίας του μεγέθους των μαστών, του βάρους , της τριβής και του κακού αερισμού της περιοχής απευθυνθείτε στο χειρουργό σας και ενημερωθείτε για τα οφέλη της μειωτικής μαστοπλαστικής. 






8. Στρες , Άγχος, Μειωμένη Αυτοπεποίθηση 

Η απομόνωση, η άσχημη διάθεση  και η κατάθλιψη ορισμένες φορές είναι σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν τις γυναίκες στην αίθουσα του χειρουργείου. 

Αν έχετε ένα ή και περισσότερα συμπτώματα από τα παραπάνω μη διστάσετε να συμβουλευθείτε το χειρουργό σας , που είναι και ο καταλληλότερος να σας εξηγήσει και να σας καθοδηγήσει για το ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της περίπτωσής σας. 





Παναγιώτης Παππάς. MD. MSc
Χειρουργός Μαστού 
Χειρουργική Ογκολογία 
Χειρουργική Αποκατάστασης & Επανορθωτική Μαστού 



Ιατρείο
Κάσου 10 Πετρούπολη
Τηλ: 2121050022
Κιν: 6974059382
email: panagiotispappas.surg@yahoo.com







Σχόλια